Boten massaal gedumpt?

Boten massaal gedumpt ?

Nu de zomervakanties zijn afgelopen, lijkt het er op dat met name plezier- en zeiljachten steeds vaker te koop worden aangeboden. Een trend die je ieder jaar rond deze tijd wel een beetje ziet maar dit jaar lijkt de beweging wat groter te zijn. Wat is daar nu de reden voor? Worden boten massaal gedumpt?

De afgelopen jaren stond de markt voor tweede hands boten behoorlijk onder druk. Het aanbod was vele malen groter dan de vraag. Dat had een aantal oorzaken. Bijvoorbeeld dat babyboomers massaal hun in de jaren 70, 80 en 90 gekochte boten van de hand begonnen te doen. Jongere generaties zitten dan weer niet te wachten om een tweede hands boot te kopen. Naast de vaak hoge kosten die ze moeilijke kunnen betalen, zijn jongere generaties veel meer van het delen en/of huren. Dan hebben ze wel de lusten maar niet de lasten. Deze laatste trend zie je ook op andere vlakken terug. Denk bijvoorbeeld aan het delen van auto's via greenwheels of de electrische scooters van Felyx en Go Sharing.

Het aanbod groeide en boten gingen vaak voor een prikkie naar voormalige oostbloklanden. Tot begin dit jaar Covid 19 de kop op stak.

Een opleving in bootverkopen door Covid19

Begin dit jaar werd duidelijk dat Covid19 de vakantieplannen van veel Nederlanders in het water dreigde te gooien. Het boeken van een vakantie werd onzeker en in het begin van de Covid19 uitbraak zelfs ontmoedigd. Een vakantie in Nederland zat er nog wel in maar dan het liefst op een plek waar je met je gezin veilig en op minimaal 1,5 meter van anderen kon vertoeven.

Een tweede hands boot was voor veel mensen een uitkomst. Zeker als je bedenkt dat een modaal gezin tussen de 2000 en 4000 euro aan een zomervakantie besteedt. Voor dat bedrag koop je al snel een kleine zeilboot met 4 slaapplekken of een soortgelijke motorboot. Ideaal want was je in het vliegtuig gestapt dan was je dat bedrag ook kwijt geweest. Nu kan je met hetzelfde budget 6 weken door Nederland varen.

Maar wat doe je na de vakantie? De aangekochte boot zal ook buiten de vakantie ergens moeten liggen. Nog even los van de doorlopende verzekeringen en opknap en onderhoudskosten. Het gevolg lijkt te zijn dat boten massaal worden aangeboden voor een fractie van de gemiddelde verkoopprijs. De reden is dat veel mensen de opbrengst van hun boot zien als korting op de vakantie die ze hebben gehad. Simpel gerekend, heb je een vakantiebudget van € 4000 besteedt aan een boot en krijg je er nu nog € 1500,00 voor dan ben je voor een schrijntje op vakantie geweest op je eigen boot en.

Nu wel of geen boot kopen?

Nu komt natuurlijk de vraag of het verstandig is om nu een tweede hands boot te kopen? Dat ligt er helemaal aan wat je doel is. Wil je voor langere periode een boot kopen, dan is dit wellicht het moment om eens te gaan shoppen. Het aanbod is gigantisch en je kunt een behoorlijke pot breken als het gaat om afdingen. Zeker als je nog een maand of 1 a 2 wacht. Datzelfde geldt ook wanneer je handelaar bent. De kans is heel groot dat Covid nog wel even huis houdt in Europa. En daarmee ook de kans dat ook in het voorjaar van 2021 veel particulieren zullen overwegen om een boot voor de vakanties te kopen. Nu goedkoop inkopen en in het voorjaar met winst verkopen is dus een reële kans.

Wij verwachten in ieder geval dat de tweede hands botenmarkt nog wel even dynamisch blijft en in Covid tijd veel kansen biedt voor koopjesjagers en handige handelaren.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.