Antifouling

Antifouling

Antifouling

Voordat we uitleggen wat antifouling is eerst even dit:

Ken je dat, je haalt je boot uit het water en ontdekt dat er een compleet ecosysteem aan je boot is vastgegroeid. Algen, mosselen en in sommige gevallen ook wieren en andere waterplanten en organismen hebben je onderwaterschip een nieuw uiterlijk gegeven. Ok het lijkt alsof je de natuur een handje helpt maar het heeft ook nadelige effecten. Zo kan er bij polyester boten osmose ontstaan, zal je boot meer weerstand hebben en dus meer brandstof verbruiken en wordt je boot langzamer. 

Welke soorten zijn er?

Er zijn twee verschillende soorten:

  1. Harde 
  2. Zelfslijpende/zachte 

Harde antifouling kan je voor alle watertypes en alle gebruiken. Of je nu een polyester, houten, stalen of aluminium boot hebt. Kijk wel altijd even op de verpakking en lees de informatie zeer goed. Met name voor snelvarende boten is harde antifouling aan te raden. Deze slijt minder snel en gaat dus langer mee. ook wanneer je boot vaak droog of in een opslag staat, kan je het beste de harde variant gebruiken. Let wel op dat je geen harde antifouling aanbrengt op zelfslijpende. Heb je een tweedehands boot gekocht en weet je niet zeker welke antifouling is gebruikt? Wrijf dan met en natte doek over de romp van je boot. Blijft er verf achter op je doek? Dan is in het verleden de zachte variant gebruikt en kan je dus geen harde antifouling aanbrengen. De harde variant slijt langzamer en gaat vaal een paar seizoenen mee.

Zachte antifouling is met name geschikt voor langzaam varende boten van hout, polyester, staak en aluminium. De laag beschermt zowel in zoet als in brak en zoutwater. Deze zachte variant slijt sneller en zal je ieder seizoen opnieuw moeten aanbrengen.

Antifouling kan koper en biocides bevatten

Helaas is de beschermende verflaag niet altijd even milieuvriendelijk. Sommige varianten bevatten koper en/of biocides. Zo zijn koperhoudende verven zeer geschikt voor zout water en Biocide houdende varianten juist voor zoet water. Varianten met Chloorrubber kan je het beste gebruiken voor zoet water. omdat de verflaag slijt, komen deze stoffen uiteindelijk ook in het water terecht waar ze grotendeels afbreken.

Wrappen van je romp kan ook. 

Een milieuvriendelijk alternatief kan Finsulate zijn. In plaats van antifouling verf  breng je een folie als wrap aan op de romp. Finsulate is de eerste wrap voor onderwater en bevat geen giftige stoffen. Een ander voordeel is dat het 5 tot 10 jaar meegaat. Dat scheelt je uiteindelijk dus een hoop gedoe en geld.

 

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.